Gebelik Döneminde Beslenme
Anasayfa > Hizmetlerimiz
Anasayfa > Hizmetlerimiz
Gebelik döneminde beslenme hem anne, hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bu dönemde uygulanan yeterli ve dengeli bir beslenme, annenin ve bebeğin hem mental hem de fiziksel açıdan sağlığının gelişmesini, annenin vücudundaki depoların dengede tutulmasını ve sağlıklı bir şekilde doğumun yapılmasını sağlarken, bu dönemde sağlıksız bir beslenme ise prematüre doğumlara, ölü doğumlara, zihinsel geriliği olan çocukların doğmasına ve düşük sorunlarına yol açabilir.
Gebelik döneminde anneler de kansızlık, kabızlık, bulantı, kusma, ödem, osteomalasia (kemik dokusunun bozulması) gibi durumlar görülebilir. Sağlıklı bir beslenme tarzıyla bu sıkıntılardan kurtulabilir veya minimuma indirebilirsiniz. Gebelik döneminde yapılan 2 büyük hata vardır. Bunlar:Fazla kilo almamak adına yetersiz beslenmek: Günlük enerji gereksinimi karşılanamadığından annenin besin depoları boşalır ve sağlıksız bir görünüme kavuşur.
Annenin sağlıksız bir hale gelmesi ise hem gebelik döneminde hem de doğum sırasında sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Gebelik döneminde fazla miktarda besin tüketimi ise, annenin hareketlerinin kısıtlanmasına, psikolojik sorunlara ve sıkıntılı bir doğuma sebep olabilir. Annenin gebelik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için 9-14 kg alması gerekmektedir.
Gebelik dönemini sağlıklı geçirebilmek adına; kansızlık sorununun önlene bilmesi için demir içeriği yüksek besinlerden beslenmesi kemiklerin sağlığı için kalsiyum içeriği yüksek besinlerden beslenmesi düşük ve ölü doğum riskinin azaltılması için Omega-3 ve çinko alımına dikkat etmesi günlük enerji gereksinimini karşılaması kabızlık probleminin önlenmesi için lif içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.