Hipoglisemiye Neden Olan Hatalar Nelerdir?
Hipoglisemi obezite ile doğru oranda ilerlemesine rağmen, hipogliseminin görülmesinin başka nedenleri de vardır. Aç kalma, öğün atlama, glisemik indeksi yüksek besinler tüketme uzun süreli egzersiz yapma bu durumlardan bir kaç tanesidir. Hipoglisemi; el ayak titremesi, sinir bozukluğu, bir sonraki öğüne çok yüklenme, halsizlik ve hatta baygınlık gibi durumlara yol açabilir. Hipoglisemiden korunmak için birey sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalıdır.
1) Öğün atlamak ve aç kalmak öğünlerin saatinin geciktirilmesi veya atlanıldığı takdirde kan şeker seviyesinde düşme meydana gelecektir. Bu olayın meydana gelmesinin sonucunda el ayak titremeleri, sinir bozuklukları, bir sonraki öğüne çok yüklenme, halsizlik ve hatta baygınlık durumları görülebilir. Bu durumların görülmemesi için günde 5-6 öğün yapılmalı ve öğünlerin arasındaki zaman aralığı 2,5-3 saat olarak ayarlanmalıdır.
2) Glisemik indeksi yüksek besinleri tüketmek Glisemik indeksi yüksek besinler kan şeker seviyesini birden yükselttiği için pankreastan insülin hormonu salınımı hızlanır ve kan şeker seviyesi tekrardan düşürülür. Tüketilen besinler basit karbonhidratlardan değil de komplex karbonhidrat olarak adlandırılan besinlerden tercih edilirse bu durum ortadan kalkacaktır.
3) Şok diyetler uygulamak çok düşük kalorili beslenme programları uygulayan bireyde açlık hissi meydana gelmektedir. Açlık hissi oluşması demek kan şeker seviyesinin düştüğü anlamına gelmektedir. O yüzden aç kalmayacak tarzda bir beslenme programı uygulanmalıdır.
4) Uzun süreli egzersiz yapmak özellikle tip 2 diyabetli bireylerde egzersiz yapmak kan şeker seviyesinin düşmesine yardımcı olan bir etkendir. Bunu önlemek amacıyla da spor öncesi komplex karbonhidratlar olarak adlandırılan besinlerden tüketilmesi hipoglisemiye karşı korunmada yardımcı olacaktır.